Daisypath - Anniversary

Followers

Tuesday, July 16, 2013

Wedding Review#14: DIY Kasut Nikah

Rancangnya nak up entri pasal DIY kasut nikah ni sebelum kahwin. Seperti biasa, ada je hal lain. Maka, baru nak up entri ni.


Burukkan kasut ni? Kasut ni dah lama aku tak guna sampai bahagian belakang kasut ni dah mengelupas kulitnya. Sayang nak buang kasut ni. Lagipun bahagian lain kasut ni tak mengelupas dan masih cantik berkilat. Makanya, setelah mencari idea di internet, datanglah idea nak make over balik kasut ni.

Aku bercadang untuk bahagian belakang tu dengan glitter dust.

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Gam putih
  • Berus lukisan
  • Glitter dust
  • Surat khabar
  • Tisu/Tisu basah



Cara-caranya:

  • Bentang surat kabar dulu ya, untuk mengelakkan per”sepah”an glitter dust itu di atas lantai.
  • Cuci bahagian yang mahu di make over itu dengan tisu/tisu basah.
  • Bila da bersih, guna berus lukisan untuk sapu gam putih ke kasut. Pastikan serata yang boleh. Lapkan dengan tisu di bahagian lain yang terkena gam.

  • Selepas itu, taburkan glitter dust di kawasan gam itu. Tabur je banyak-banyak.
Sebahagian yang sudah siap

  • Biarkan kering. Bila dah kering, ketuk-ketuk sikit kasut tu di atas surat khabar untuk buang sisa-sisa glitter dust yang tak melekat.
  • Lap kasut dengan tisu/tisu basah.
  • Masukkan balik glitter dust yang jatuh atas surat khabar ke dalam bekasnya balik.
  • Ulangi proses yang sama untuk kasut sebelah lagi.
  • Siap!!!
Inilah hasilnya. Maaf, waktu ni tak cuci lagi kasut ni. Sebab tu nampak comot sikit




Mudah sahajakan.


Selamat Mencuba!

6 comments:

  1. mmg make over yg b'hasil...
    cantik jd nya kasut tu (^_^)

    ReplyDelete
  2. dear, gam putih tu gam pvc biasa ka?

    ReplyDelete
  3. Miss Dilla: Tak sure apa nama gam tu. tapi kat kedai buku ada jual

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...