Daisypath - Anniversary

Followers

Friday, June 7, 2013

Wedding Review#9: Baju Nikah dan Baju Sanding

Assalammualaikum semua....

Sedih tau....

Kenapa sedih?

Sebab banyak isu pasal baju ni.

Dulu ada cerita dalam entry INI

Sedihkan?

Sebab tu mood nak review pun tak datang. Tapi takpelah, nak cerita juga untuk panduan orang lain. 

Antara isu-isu yang aku alami:
  • Kain untuk baju nikah dan sanding aku dah beri pada butik awal puasa untuk dijahit. Iaitu lima bulan sebelum majlis aku. Malangnya, 3 minggu sebelum majlis, baru butik mula jahit baju aku. Dua minggu sebelum majlis baru siap jahit
  • Yang membuatkan aku kecewa, hasil baju sanding tidak memuaskan hati langsung. 
Baju Nikah

Kain baju nikah ni sebenarnya aku dah beli setahun sebelum aku kahwin. Beli di Bandung. Waktu tu memang minat warna kuning. Jadi sebab tak nak membazir, aku gunalah juga kain tu walaupun dah tak minat warna tu. (Sebenarnya ada cerita disebalik kain tu, tetapi tak mahu diingat kembali). 

Aku 'request' untuk buat baju kurung moden kain ni. Hasilnya, aku suka walaupun aku tak berkenan bahagian lehernya. Kainnya pula agak ketat sehingga masa majlis, aku mengalami masalah untuk bangun dan duduk. (tak tahulah kalau aku dah gemuk time tu, masa fitting ok je rasa).

Untuk baju melayu, aku dan tunang waktu tu, beli yang dah siap di Masjid Jamek. Nasib baik dapat warna yang sama. Itupun melilau juga mencari.


Gambaran penuh baju nikah

Untuk tudung nikah. Aku beli selendang halfmoon di masjid jamek. Aku ada isu juga pasal pemakaian tudung ni. Entah, aku kelam-kabut kot masa tu. MUA yang tolong pakaikan tudung aku. 'End up' sanggul aku tinggi ke belakang. dah macam bonggol unta dah. Tak suka sangat. Anak tudung pula, dai tarik ke belakang menjadikan muka aku bulat. Pun sangat tak suka. Tapi aku redha je lah. Malas nak betulkan balik, sebab dah lambat (ke aku yang kelam-kabut?)


Nampakkan bonjolan kat belakang tu. Kesal sangatlah part ni.


Tetapi sebenarnya boleh je kalau aku nak betulkan balik tudung tu. Kesal juga masa ni.

Baju Sanding

Baju yang paling banyak isu. Sebelum ni kan aku ada cerita tema majlis sanding adalah warna pic dan 'mint green'. Jadi baju sanding adalah kombinasi dua warna ni. Aku beli kain lace dan satin ni dekat Jackel. Waktu tu tengah ada offer. 

Seperti biasa, bagi kat butik. Aku 'request buat baju kurung peplum. Terperam kat butik. Dua minggu sebelum majlis, baru siap. 

Hasilnya?

Sangat mendukacitakan. Semua orang kata buruk. Yang buatkan aku geram, pihak butik sepatutnya perlu cakap kat aku jika dia tak pandai jahit stail yang aku nak. Aku dah siap bagi contoh gambar dah. Tapi dia senyap je. Akhirnya, dia bagi alasan stail tu tak sesuai dengan aku. (Apa guna bagi alasan macamtu jika dia dah pun jahit baju tu?). Sepatutnya, dia bagitahulah aku.

Aku minta pendapat semua ahli keluarga aku. emua orang kata buruk.

Ok. Takpe... Takpe...

Aku hantar balik baju tu untuk 'alter'. Masih sama. Hancur.

'Backup plan', pergi cari baju siap lain. Merata aku cari. Akhirnya jumpabaju kat Butik First Lady.Harga hanya RM45. Walaupun dah ada baju, aku masih rasa tak best. Sebab baju tu ringkas sangat. Macam pakaian yang dipakai hari-hari. 

Akhirnya, aku cakap kat butik balik, aku nak tukar baju lain. Pili baju yang sedia ada di butik itu. Nasib baik saiz ada. Dapatlah baju songket warna pink magenta. Rembat je lah labu! Untuk ini, aku terpaksa bayar RM300 untuk sewa baju ini. Takpelah au sanggup bayar daripada nanti hari majlis orang mengata. Terima je lah apa yang ada.


Baju sanding saya. Songket with chiffon ok.


Baju sanding apabila dipakai. Jujurnya, tak berapa suka lengan baju ni. 


Gambaran penuh baju sanding

Bolehlahkan. 

Sedikit tips berkenaan hal-hal baju sanding dan nikah ni:
  • Pastikan sebelum beli kain, minta pandangan tukang jahit dulu seperti berapa panjang nak beli kain. Kain apa yang sesuai untuk kita. 
  • Semasa membeli baju melayu siap, pastikan anda bawa sekali contoh kain baju perempuan. Kalau baju perempuan ada lining, bawa kedua-keduanya. Masa cari baju melayu, layout sekali dengan lining. Sebabnya aku 'find out', warna adalah 'totally different' kalau 'matching' dengan satu kain je.
  • Jangan hantar baju untuk dijahit di butik yang sama kamu ambil pelamin. Melainkan memang ambil baju siap dari butik tu atau baju yang dijahit tu akan jadi hak milik butik. Akibatnya jadi macam aku. Bukan apa, kalau jahit tempat yang sama, dia tahu tarikh majlis kita. Jadi kalau lambat sangat, dia  bertangguh nak jahit. Lain  pula kalau jahit tempat lain. Kita boleh kata kat butik tu majlis kita lagi sebulan. Kompem dia cepat je jahit.
  • Masa fitting baju, pastikan kamu pakai corset terus. Macam kes aku, masa fitting, memang fit cantik dengan badan. Tapi apabila hari majlis, pakai korset  lepastu baru pakai baju. 'End up' tak muat ok. Jadi tak pakailah korset. Bila dah tak pakai korset, nampakla lemak-lemak yang berlipat kat belakang badan. Huh, abaikan.
Itu je kot. Korang semua pula macamana ada masalah tak dengan baju ni? Ada tips lain tak untuk mengelakkan perkara seperti aku terjadi? Mari kongsikan.

p/s: tak jumpa pula gambar baju sanding yang tak jadi pakai tu. kalau jumpa, akan di'update post' ini.

p/s2: Cadangnya nak sewa baju nikah, agaknya ada orang nak sewa tak?

6 comments:

  1. kenapa xsuka lengan baju tu?? sbb kain dia ke??

    eh, tgkp gmbr kat gunung lang jugak eh?? hehehehe

    ReplyDelete
  2. eh diyana, lama sungguh tak dengar kabar. Blog dah tak ek?

    Tak suka lengan baju tu sebab tangan nampak selekeh. Lining dia tak nampak kemas.

    Ha ah kat gunung lang gak. Time tu lepas hujan...

    ReplyDelete
  3. dah xde dh blog.. hehehe

    owh..tp pengantin maintain senyum.. (^_^)

    ReplyDelete
  4. owh patutlah try to reach your blog and your profile tak dapat...

    hehehhe.. mestilah senyum kena maintain....

    ReplyDelete
  5. btl la tips awk tu zarith..saila dulu agak2 sendiri brape meter kain perlu kalau nak bt baju ber'design'..pastu redha je hehe :D saila pun tipu gak tailor saila dulu tu..saila mintak 8-9 bulan awal sbb nak lace n beaded..

    ReplyDelete
  6. saila: samala main agak agak je beli kain. Nasib baikla cukup. Bertuahla dapat siap awal. kalau ada tak kena, sempat lagi nak alter atau cari lain...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...