Daisypath - Anniversary

Followers

Monday, December 24, 2012

Honeymoon Road Trip to Phuket #1: Sepanjang perjalan ke Phuket


Berhenti kejap tentang review kahwin. Nak cerita pasal honeymoon pula. Nak buat macamana, teruja sangat nak review kahwin haritu tetapi gambar tak berapa nak elok. Mahu tunggu gambar dari OP dulu. Jadi, mari review pasal honeymoon.

Banyak juga drama nak pilih tempat honeymoon ni. Bali, Semarang, Phuket, Krabi, Koh Samui, Pulau Redang and the list go on. Pergi Matta Fair pun masihtak dapat nak buat keputusan. Masalah utamanya adalah harga tiket flight yang mahal. Jadi setelah banyak blogwalking, berkira-kira tambang tiket flight, harga sewa kereta bagai, kami buat keputusan untuk honeymoon di Phuket dan kami buat keputusan untuk memandu ke sana. Jeng jeng jeng... Kami rasa lebih jimat kalau memandu plus banyak pengalaman dapat.

Pada pagi 12 Disember, kami bertolak ke Phuket melalui Bukit Kayu Hitam. Oopss, pastikan GPS atau map apps dalam telefon ada. Kitorang guna Lumia. Sangat mudah dengan menggunakan Nokia Drive Apps. Tapi kalau takda maps tu pun, boleh je memandu sebab papan tanda utama ditulis dengan bahasa Thailand dan Inggeris. Cuma kena pastikan google awal-awal jalan yang nak dilalui. Kami berpandukan Nokia Drive untuk mencari jalan paling dekat ke Phuket. Sebelum tu juga, pastikan buat insurans kereta dekat border tau. Sebab insurans kereta kita hanya cover Malaysia dan Singapura sahaja.

Laluan kitorang: Sadao-Hatyai-Phatthalung-Trang-Krabi-Phang nga-Phuket
Begitu banyak nama tempat. Alhamdulillah, perjalanan adalah lancar. Kondisi jalan pun baik. In fact, lagi cantik jalan Thailand dari jalan di Malaysia. Highway di Thailand pun tidak dikenakan tol. Cuma harga minyak je lah double dari Malaysia. Selepas 9 jam, sampailah kami di Phuket. Dalam perjalanan sempat juga berhenti di Trang (ada shopping mall robinson di situ, refresh dan beli makanan sedikit) dan Krabi (untuk makan tengah hari). Jadi kalau non-stop, dalam 6-7 jam dah boleh sampai Phuket.

Jom tengok apa yang ada kat jalan Thailand nih...

Relaks je kan, kereta ni bawa getah

Erk, gerai makan pun boleh...

Barang-barang recycle kot. Macam kereta sampah pun ada...

Monyet bergantungan...

Cuba teka, ada berapa biji lori?

Eeiiii.. takutnya, tak jatuh ke guni-guni tu...
Apa aku boleh simpulkan, peraturan jalan raya di sana takdalah seketat Malaysia. Kalau lori lebih muatan macamni kat Malaysia, dah tentu kena saman nih.

Bagaimana pula kondisi jalan di Phuket?

Di waktu malam. Nampakkan jalannya sangat cantik...

Salah satu jalan tepi pantai di Phuket. Jalan tepi pantai nya banyak selekoh dan berbukit bukau. Tetapi jalan ni tak jem, malah lebih dekat kalau nak pergi mana-mana berbanding dengan jalan bandar.
Itu sahaja untuk part 1. Nantikan part 2 ok.

Bagi teaser sikit....

Amboi... teaser taknak kalah. Nak besar jugak.. hahahha
Babai...

12 comments:

  1. whooa...phuket..! punca Sya faiL interview tesL duLu! uhukkk (xde kaitan kan..)

    ReplyDelete
  2. wow bestnye gi phuket naik kete mesti lagi advntre kan.. bestnye cepat sambng review :)

    ReplyDelete
  3. zarith!!!!jeles la pergi naik kereta aje!!! ok..my second honeymoon will be PHUKET!!!

    saya ada banyak lagi post yang tak buat.

    oh zarith.

    sila jangan lari laju sangat.

    tak terkejarrrrr

    ReplyDelete
  4. eh, drive sendiri??
    bestnya...
    ni kena review bajet ni.. heee~

    ReplyDelete
  5. untong laorg tu trs g hanimunn...hihi
    best2 ..

    ReplyDelete
  6. wah dh g honeymoon....drive sendiri pula tu...mmg bran..cayalah

    ReplyDelete
  7. Sya: erk camne leh fail tu? Tesl interview after holiday di phuket kah?

    ReplyDelete
  8. Dija: adventure jugakla bawa kereta ke phuket. Akan sambung review secepat mungkin

    ReplyDelete
  9. Ayeen: jangan jeles ye... hihihii, tak kisah dimana pun honeymoon, janji hati gembira.

    Erk, laju sangat ke saya review? Ingatkan sta paling slow review...

    ReplyDelete
  10. Diyana: ha ah drive sendiri. Dan off courselah bergilir gilir drive.. hihihihih

    Ok, nanti saya review budget...

    ReplyDelete
  11. Bitanghati: alang alang cuti panjang, direct trus g honeymoon... :-)

    ReplyDelete
  12. Nona: yup dah honeymoon. Branlaa drive sendiri sebab dua orang. Kalau sorang sorang, memang kompem taknya... hihihihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...