Daisypath - Anniversary

Followers

Monday, October 8, 2012

Wedding Preparation#16: Are you ready for after marriage life?

Tajuk tak boleh belah kan? Sepanjang aku buat preparation kahwin ni, aku ambil kira preparation selepas kahwin juga. Means duit sekarang, duit yang digunakan untuk persediaan majlis kahwin, digunakan untuk persediaan lepas kahwin juga.

Why, why, why?

Mungkin ini kurang applicable untuk sesiapa yang nanti lepas kahwin tinggal di rumah mertua atau rumah mak bapak sendiri. Macam kami yang kedua-dua merantau mencari rezeki jauh dari kampung halaman, tentulah perlu fikirkan dimana mahu tinggal selepas kahwin, barang-barang rumah lagi.

Sebaik sahaja kami bertunang, kami mula mencari rumah untuk disewa. Disebabkan tunang masih tiada rumah dan rumah yang saya beli hanya akan siap pada akhir tahun depan. Kami bertuah dapat rumah flat untuk disewa.

Selesai satu masalah.

Sekarang barang-barang rumah pula. Sikit-sikit, setiap bulan kami beli barang sikit-sikit. Katil, peti ais, tv, dapur, pendeknya semua barang asas sudah ada di rumah. Alhamdulillah rumah kira sudah lengkap. Cuma perhiasan rumah sahajalah yang takda. Jadi sesiapa yang nak bagi hadiah kahwin, boleh beri perhiasan rumah. Jam dindingke. Owh atau kehendak, seperti hairdyer ke, or steamer ke. Ok melebih sudah.

p/s: Yeay, will be getting my kad kahwin on 18th October <-- Thats what the vendor promise. Let see...


9 comments:

  1. ti wat list nak hadiah ape eh....
    hua3

    ReplyDelete
  2. btol tuuuu..kena beli sket3 kann..wee..bestnyeeee leh hias3 umah wlupon umah sewa dulu..besh3..heee

    ReplyDelete
  3. Same macam tunang sy...rumah sewa yang dia fikirkan dulu berbanding persiapan kawen right after ktorang engaged...perhiasan boleh beli slow2...yg penting barang asas dah lengkap... :)

    ReplyDelete
  4. uwaaaa.. cari umah sewa still xdpt agi dear.. huhu..
    sadis la .. untung la kamo dh ade umah sewa ... brg umah sume kite ade dh... umah je xdek...heehe..

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah zarith muda2 lg dah beli rumah...sy menyewa dulu lepas kahwin..

    ReplyDelete
  6. Diyana- kene pikir dulu hadiah apa nak. Hahhahha.

    Teha - rasanya tak hias sangat kot. Sbb rumah pun cam nak siap tahun depan. Jadi hias ala kadar je :-)

    Sha - betul. Dari lepas tunang die duk cari cari umah sewa, sib baik dapat.

    Bintanghati - cari area mana rumah sewa. Ni pun kebetulan je. Tunang nampak iklan kat pokok, terus kol owner.

    Nona - hihihih.... takpe slow slow beli rumah. Plan asal nak wat sewa umah tu bila dah siap. Tapi lain pulak jadinya... hihihi

    ReplyDelete
  7. kehidupan lepas kawin yg lg penting..Alhamdulillah, zarith dah de umh sewa n brg pun da byk. cam kitorang still masih mngumpul duit, insyaallah ckit2. nak beli sekaligus x mmpu..

    ReplyDelete
  8. Linda - betul... kena beli sikit sikit. Saya pun tak mampu nak beli sekaligus. Moga moga kehidupan lepas kahwin lagi murah rezeki

    ReplyDelete
  9. Linda - betul... kena beli sikit sikit. Saya pun tak mampu nak beli sekaligus. Moga moga kehidupan lepas kahwin lagi murah rezeki

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...