Daisypath - Anniversary

Followers

Monday, October 1, 2012

Diet#4: Supplement - Lecithin part 3 - macamana nak pilih the right lecithin product

Ini guide yang aku google kat internetlah. And actually agak susah untuk mensahkan inless you call directly to their customer service.
Secara amnya ada 3 perkara yang kita kena tahu bila memilih product lecithin ni.

GMO VS NON-GMO
Maksud GMO tu adalah genetic modiffied organic. Maksudnya, bajan makanan yang ditanam itu telah dimodified secara genetic supaya bahan makanan itu tahan lama dan bebas dari penyakit. Kesan daripada mengambil GMO product ini tidak diketahui.  Kadang-kadang dekat label product ada tulis and kadang-kadang takde tulis. Kalau boleh pilihla soy lecithin yang non-GMO.

FERMENTED VS UNFERMENTED
Google maksud fermented adalah ditapai. Ini adalah salah satu proses dalam mendapatkan hasil soya tersebut. Kacang soya mempunyai protien dan kanji yang susah untuk dicerna (terutama sekali bila asid perut kita rendah). Jadi better ambil produk soya yang ditapsi untuk mengurangkan kesan buruk terhadap perut kita.

TOXINS AND PLANT OESTROGENS
Semua orang tahukan toxin memang bajaya. Soya yang mengandungi toksin dan estrogen tumbuhan ini boleh menyebabkan:
1. gangguan kitaran haid wanita
2. Stimulate the progression of breast cancer
3. Memusnahkan thyrod
4. merendahkan level testeron
5. uncertain effects terhadap prostat.

Jadi, make sure tengok label kat botol supplement tu and make sure it followstrict guideline of toxicity.

Jadi, aku tak pernah rasa soya ni bagus. Aku pernah baca artikel seorang gadis ni. Tiap-tiap hari minum air soya. Along the way, she develop macam-macam jenis kanser. Bila dia stop minum soya ni, kanser die semuanya mengecut.

Kesimpulannya: Aku tengah consume supplement ni. Tak tau lagi hasilnya macamana. Supplement ni banyak jual kat farmacy. Macam-macam brand ada. Pilihla mana korang suka. Memang supplement ni digunakan secara meluas untuk menurunkan berat badan.

2 comments:

  1. Salam,
    Sbnrnya Saya xrekomen kan awk mkn lecithin kalau nak turunkan berat badan. So far lecithin punya progress sangat lambat. Klau nak betul-betul turunkan berat, boleh try herbalife (saya dah try) or alpha lipid SD2 (xpernah try tp hasil sama mcm herbalife). Sebab 2 produk tu boleh turunkan banyak berat. Kalau rasa mahal boleh stop bila dah capai berat normal.Saya makan 2 bulan je. Itu pun tak ikut sangat dosage dia. Sebab saya nak turunkan 5kg je.

    ReplyDelete
  2. Salam firuz,

    Saya sebenarnya pernah try herbalife ni. Tapi sekejap je, sebab tak lalu nak telan. Last expired macam tu je. Thats why takmo try dah herbalife ni. Kalau nak try pun, saya nak try tea die je.

    Macam kakak saya, now pun tengah consume herbalife ni. Memang ada turun berat.

    Lipid sd2 ni pernah dengar jugak. Tapi tak pernah try and taktau rasa die camne.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...