Daisypath - Anniversary

Followers

Monday, December 31, 2012

Wedding Review #6: Button Badges for family members

Assalammualaikum...

Selamat bercuti semua dan Selamat Tahun Baru 2013. Semoga azam tahun 2012 tercapai semua. Yang belum tercapai tu, sambung lagi tahun depan ok. Saya taknak bercerita pasal azam baru lagi. Nak review wedding lagi.

Untuk sesiapa yang terlepas review sebelum ini, sila klik di bawah ye.

1. Wedding Review #1: Random update of wedding
2. Wedding Review #2: Pelamin Sanding
3. Wedding Review #3: HB dan kasut
4. Wedding Review #4: Penunjuk arah
5. Wedding Review #5: Bunting

Sekarang ni ramai B2B buat button badges untuk keluarga. Saya pun taknak ketinggalan. Nak ikut juga orang. Makanya tercapai hasrat juga. Ingat tak entry ini?

Yup, design untuk button badges adalah sama dengan design untuk sticker jar doo gift.


Saya cuma tukar tulisannya je.

Bahan-bahan untuk buat door gift rasanya semua orang pun tahu. Tapi, untuk yang tak tahu, saya senaraikan di sini

Bahan-bahan:
1. Button Badge Kosong - boleh beli online but harganya varies, saya pula dapatkan dari ex-B2B Suria. 

2. Kertas sticker

3. Clear Spray

4. Gam tembak or double sided tape.

Dapatkan bahan-bahan tu. Nanti kamu tahulah apa yang perlu di buat. Hasilnya:


Anak merah itu menunjukkan button badges yang di pakai oleh family saya. I know gambar tak jelas  :-(



 Button badge yang di pakai oleh pengapit saya. Button badge itu di tulis pengapit perempuan


Gambar ini je yang clearkan ? Yes, this is my adik


Untuk ahli keluarga yang lain, saya letak saudara-mara. Senang sikit. Sebab family saya besar. Adik-beradik mak saya dah ada 13 dan adik-beradik saya dah ada lima. Ini belum termasuk lagi sepupu-sepapat dan anak diorang. Jadi untuk mengelakkan terlepas pandang nama diorang ni. dan mengelakkan dari merajuk, letak je saudara-mara. Habis cerita.

Lepas habis kenduri, ayah saya kutip semua button badges dan gantung cantik-cantik kat ruang tamu sebagai kenangan...

GA Falling In Love

Mari ramai-ramai sertai GA oleh seorang B2B cantik kita, Cik Firuz. Nama GA ini pun sudah terang dan jelas. Tentulah Cik Firuz kita nak kita ceritakan tentang moment atau peristiwa jatuh cinta kita.

Berdebar-debar tau nak sertai GA ni kerana ini adalah pertama kali kisah cinta saya akan terbongkar. Tetapi, jangan risau. Yang rahsia tetap kekal rahsia. Tetapi nak cerita yang mana satu ye? Maklumlah, banyak kali jatuh cinta tapi kemudiannya putus cinta. Setiap cinta ada  kisah. Tapi sudah tentulah saya nak cerita kisah cinta saya dengan teman hidup saya sekarang.


Episod 1

Pertama kali kami berjumpa dan bertentang mata adalah di satu conference di KL pada Disember 2008. Dia menjaga booth. Saya dengan kawan saya pula sebagai peserta sudah tentu lah shopping di booth-booth yang ada. Bersembang agak lama juga masa tu. Tapi bersembang tentang kerja sahaja. Dia ada menghulurkan name card nya. Simpan sahajalah kan. Waktu tu tiada perasaan apa-apa pun. Sebagai stranger, perbualan semua berhenti di situ sahaja. Ooppsss... Lagi pun masa ni saya tengah berpasangan.


Episod 2

Tak sangka tempat yang terpencil pun boleh terjumpa dia ni. Pertemuan kali kedua kami adalah jauh nun di tengah laut pada April 2009. Di sebuah pelantar minyak. Bila saya tengok dia, dalam hati saya kata "macam kenal je mamat ni". Tapi dia macam tak mengenali saya. Tapi dia masih macam pertama kali saya jumpa dia. Suka pot pet pot pet pot pet. Suka sangat bersembang. Saya pun layan kan je.

Ada satu harini saya tanya dia. "Ingat tak kita pernah jumpa tahun lepas dekat conference?". Bila saya tanya macamtu, baru dia macam ingat-ingat lupa. Baru dia bagitahu waktu conference tu, dia tak berapa sihat. Demam. Kepala pun tengah bengong lagi sebab baru balik dari laut, dah kena jaga booth

Waktu saya mahu pulang, kami bertukar name card. Saya pun pulang ke KL. Meneruskan kerja seperti biasa.


Episod 3

Selepas pertemuan kali kedua. Kami tak pernah berjumpa lagi. Ada juga sekali-sekala dia email atau mesej saya untuk berjumpa tentang kerja. Saya pula sudah tentulah taknak. Tahu sangat kalau kerja sale ni. Kerjanya nak cari info dan projek je lah. Saya buat tak layan je selama dua tahun setengah dia mesej dan email saya ni.

Sampailah satu hari, saya tergerak nak balas mesej dia. 


Episod 4

Saya tergerak nak balas mesej dia sebab masa tu saya tengah bengong dengan masalah peribadi. Jadi kami berjumpa untuk kali ketiga di kawasan tempat kerja saya. Banyak juga hal kerja kami cerita. Dia ni kerja nak korek info je. Sudah tentulah saya tak bagitau kan. Semua saya cakap tak tahu. Tapi sebenarnya memang saya tak tahu pun. Dah bukan skop kerja saya.

Sejak hari tu, kami mula berkawan. Masih tiada perasaan, dia pun dah ada teman. Saya pun dah ada teman. Tapi saya waktu itu dalam proses untuk putus dengan teman saya. 

Waktu tu saya mengalami tekanan perasaan yang sangat teruk. Sampai saya rasa taknak hidup lagi. Pada dialah tempat saya mengadu. Dia, sebagai seorang kawan, layan kan je lah saya ni. Alaa, layan sms je pun. Jumpa pun sekali sekali. 

Empat bulan juga saya mengalami tekanan perasaan. Saya di torture, dimarahi dan diugut oleh teman lama. Tetapi, saya masih tidak putus dengan teman lama. Serius waktu ini sangat menderita sehingga saya terpaksa buat dua laporan polis tentang teman lama saya. Adik lelaki saya juga salah seorang yang membantu pada waktu genting begini. Muka pun  macam orang sakit. Cengkung semacam je.

Berbalik kepada dia. Walaupun dia menjadi tempat saya mengadu. Perasaan cinta dan sayang tu tiada pun. Malah saya yang bengong ni, dah bertekad nak mempermainkan dia dan kikis harta dia ni. Biar dia merana. Bagi saya, lelaki sekarang semuanya sama, nak mempermainkan perempuan sahaja. Daripada dia mempermainkan saya, baik saya permainkan dia. 

Tapi entah macamana, suatu hari yang tenang, dia berterus-terang dengan saya bahawa sebenarnya dia suka dengan saya. Bertahun-tahun dia cari saya. Semua email dan SMS dia tentang kerja itu semuanya adalah umpan sahaja untuk berbaik-baik dengan saya. Barulah banyak kisah terbongkar. Waktu tu juga dia beritahu dia sebenarnya tengah bengong juga dengan teman dia. Saya tergamam waktu itu. In fact, saya menangis. Saya terharu, sedih dan rasa bersalah sangat. Terharu sebab masih ada lelaki yang masih mahukan saya. Sedih sebab nasib yang menimpa saya dan dia. Bersalah sebab mahu mempermainkan dia. 

Sejak hari tu, perasaan cinta berputik. Hidup saya dan dia perlahan-lahan kembali normal. Pada Jun 2012 kami bertunang dan alhamdulillah pada 8 Disember 2012 kami selamat diijab kabul. 

Semoga cinta kami berkekalan selamanya dan berdoa agar kami dapat mengharungi cabaran hidup ini bersama-sama. 

Itu sahajalah cerita bagaimana saya jatuh cinta. Panjang berjela-jela. Memang tak boleh nak di pendekkan. Jadi kepada B2B, ex-B2B marilah sertai GA ini. Syarat-syarat penyertaan mudah sahaja:

1. Buat satu post. Kepada yang tiada blog, boleh emailke feeruzstory@gmail.com
2. Sila tulis tajuk post "GA Falling In Love"
3. Link kan post ni kepada blog Cik Firuz

Tarikh tutup penyertaan adalah pada 11 January 2013. Hadiahnya pula masih tidak diumumkan tetapi yang pasti hadiahnya adalah barangan perempuan.. jeng jeng jeng.....

Untuk keterangan lanjut, sila klik sini k.

Friday, December 28, 2012

Honeymoon Road Trip to Phuket #2: Two Villas Holiday Phuket, Bang Tao Beach - The Accomodation

Part 2 of our honeymoon to Phuket. Sebelum bercerita tentang aktiviti di Phuket, nak kongsi tentang tempat penginapan kami dulu.

Sebelum tu, sesiapa yan gbelum baca part 1. Klik sini.

Saya boleh berkenan nak duduk kat villa ini adalah setelah baca blog seorang ex-b2b, Hidayati Farhan. Terjumpa blog ni pun secara kebetulan. Masa tu tengah meng'googled' tempat penginapan di Phuket. Klik di sini untuk ke blog entrynya. Dia bertuah sebab beli package ni dekat groupon. Saya pulak, terus book online kat website villa ni.

Untuk accomodation, saya teringin sangat nak ada private pool. Ini semua terpengaruh dengan kawan-kawan yang pergi honeymoon ada private pool. Seronok je tengok gambar diorang. Tapi kebanyakan dioang pergi Bali. Bali memang banyak villa macam tu. Cuma masalah saya adalah tiket flight mahal.  Jadi saya pun berusahalah cari penginapan yang ada private pool but yet affordable. Alhamdulillah, tercapai hasrat. Seronok sangat duduk villa ni. Sampai rasa tak nak balik tau.

Villa ni dua tingkat. Ada 3 bilik tidur tetapi hanya satu bilik tidur je diorang buka untuk kami.  Juga ada dapur dan ruang tamu.

Jom layan gambar dulu...

Dihadapan villa saya... Seronoknya kalau villa ni saya yang punya!!! 


Private pool with landskap...

Another view... seronok tau. Tiap-tiap pagi bangun je tidur, breakfast then terus terjun pool. Seronok!!!! Bercakap tentang breakfast, tiap-tiap pagi ada maid datang dan siapkan kami breakfast. Bangun-bangun tidur, hidangan dah tersedia atas meja. Seronok sangat. Next entry nanti saya review tentang makanan pula.

Bilik tidur... Suka suka suka..

View outside the villa...

View tingkat atas villa.. Ada verandah lagi. Owh bathtub  pun ada. Satu tips, Bunga-bunga yang kat atas katil tu jangan buang tau. Simpan. Nanti beli susu pastu boleh mandi bunga+susu kat bathtub =)

View tingkat bawah villa... Dapur dan ruang tamu...


Outside the villa again...

Pihak villa ni juga ada menyediakan telefon bimbit untuk kami guna. Wah, seronok kau dapat handphone dengan reload 100 bath. Boleh je nak pakai. Sangat convenient  Dekat villa pun ada disediakan wi-fi. Tapi, jarang guna dowh, ye lah banyak lagi aktiviti lain nak buat.

Owh...

Villa ni pun ada banyak. Bukan dekat Bang Tao Beach sahaja. Kat pantai lain pun ada. Jadi off course interior design pun berbeza mengikut tempat. Ada dua jenis villa ni. Villa yang kami duduk adalah Oxygen Style. Lagi satu adalah Oriental Style.

Kebetulan, villa yang kami duduk ni terletak di perkampungan orang Islam. Banyak masjid kat sini. Merata-rata pun ada nampak orang bertudung. Pekerja villa ni pun beragama Islam. Maka, ada disediakan halal food.

Kami ambil package honeymoon 3 hari 2 malam. Tapi kami tambah lagi 1 hari. Makanya, kami duduk 4 hari 3 malam di sana. Dalam package honeymoon ni, dapat free dinner sekali dan sparkling juice. Tapi sparkling juice tu kami tukar untuk dinner. Jadi makan malam kami untuk dua hari sudah jimat. Juga free transport to and from airport. Tetapi disebabkan kami drive, takda maknalah free transport itukan.

Saya sangat recommended tempat ni untuk honeymoon. Untuk percutian family pun best juga. Untuk status sebagai villa, harganya sangat berpatutan.

Sila lawat laman web villa ini untuk keterangan lanjut (ceh macam iklan pulak):

www.twovillasholiday.com/

Sampai sini dulu. Nantikan review seterusnya.

p/s: Walau apa pun keinginan kita, pastikan dalam budget kita. Jangan sebab nak ikut orang, sampai over budget jadinya. MAKA, perancangan awal adalah penting <-- motif?

Thursday, December 27, 2012

Wedding Review #5: Bunting Majlis Perkahwinan Saya

Review seterusnya!!!

Rajin pula hari ni saya buat review nih.

Bunting untuk majlis ni saya dapat percuma dari package buat kad kahwin hari tu. Saya sangat berpuas hati dengan kualiti bunting ni.

Tetapi...

Bunting ini pun kena modified juga, kena letak nama ayah dan emak juga. Nasib baik ada lebihan kertas sticker buat button badge haritu. Jadi terus print atas kertas sticker. Kemudian spray dengan clear spray nak bagi kertas tu kalis air.

Hasilnya...


Bunting sebelum tampal sticker sebelah kiri dan selepas tampal sticker belah kanan. Nasib baiklah cantik juga.

Gambar close up 

Satu bunting di gantung dekat jalan masuk ke taman perumahan kami dan satu lagi buntuing di gantung dekat khemah hadapan sekali.

Total kos bunting adalah zero.

Ngeeee...... suka sangatkan kalau benda free kan. Jadi pada B2B yang nak jimat, boleh lah cari vendor kad kahwin yang boleh bagi bunting free. Kalau tak free pun, kadang-kadang diorang bagi harga diskaun sebab kita dah buat kad dengan dia kan.

Tamat review untuk harini.

Nantikan next review ye.

p/s: Kena browse gambar simpanan saya yang tak berapa nak clear untuk buat review.

Wedding Review #4: Penunjuk Arah a.k.a Signage

Salam Semua!!!

Amboi ramai habiskan cuti ek? Sunyi je blogsphere nih. Ye ke? Anyway jom sambung review.

Semua orang tahukan penunjuk arah adalah sesuatu yang sangat penting. Lagi-lagi kalau lokasi kenduri sukar di cari. Berdasarkan pengalaman kenduri kahwin kakak saya tahun lepas. Penunjuk arah terpaksa di modified sikit. Ayah saya mahu penunjuk arah tu ada letak nama ayah dan emak. Rationalnya, kawan-kawan ayah dan emak yang akan ramai datang kenduri nanti. Kadang-kadang, diorang bukannya tahu nama pengantin. Diorang tahu nama ayah dan emak je.

Logikkan?

Jom layan gambar.

Ini dalam proses print dan laminate signage. Disebabkan malas nak beli kertas A3, terpaksa guna dua kertas A4

Tadaaa!!! Inilah dia penunjuk arah saya yang sudah dipasang kayu dan bunga mangga. Kawasan yang digelapkan itu adalah nama ayah dan emak saya.

Close up sikit

Boleh dikatakan semua bahan-bahan adalah free. Printer, laminate dan kertas sendirian berhad. Kayu pacak tu pulak ambil dekat tepi-tepi jalan, lampu isyarat. Dengan kata lain ambil kayu tu dari penunjuk arah kenduri kahwin yang sudah lepas. Kos hanyalah harga bunga manggar di mana saya pun lupa harganya...

Proses pacak - memacak penunjuk arah ini dilakukan oleh abang ipar, adik lelaki dan kawan-kawannya pada malam hari sebelum majlis.

Babai

Wednesday, December 26, 2012

Tag Tag Tag....

Marilah berehat sekejap untuk menjawab Tag. Saya telah di'tag' oleh ex-b2b manis kita Diyana.

1. Siapa diri saya di rumah?

Rumah mana? Saya ada banyak rumah walaupun bukan rumah saya sendiri.

- Rumah di KL: Sudah tentu sebagai isteri. Juga sebagai pengurus hal ehwal rumah.

- Rumah family: Seorang kakak dengan panggilan Angah yang sudah 15 tahun keluar rumah. Paling lama bercuti duduk rumah family adalah 2 minggu (masa cuti kahwin itu harilah)


2. Siapa diri saya disamping rakan?

- Kawan rapat: Sudah tentu kawan bersembang, bergossip, beraktivi dan bercuti bersama-sama

- Kawan tak rapat pulak: Sembang hal biasa sahaja atau bila ada urusan


3. LIMA benda yang diidamkan, tapi tak dapat lagi:

- Baby

- Umrah dan haji

- Berhenti kerja dan berbisnes dari rumah

- Jambangan bunga dari yang tersayang <-- tak pernah dapat lagi tau...

- Nak kurus <-- jom berusaha... Chaiyok! Chaiyok!


4. Siapakah nama pasangan merangkap buah hati pengarang jantung saya?

- Boo Boo :-) 


5. Ceritakan LIMA perkara saya paling suka tentang dia.

- Sangat manja <-- manjanya mengalahkan kita tau

- Extra concern

- Sangat rajin membantu isterinya masak dan kemas rumah

- Pot pet pot pet pot pet <-- suka sangat bercakap. Kalau tetiba senyap tu, ada something wronglah tu.

- Support me, when I have hate relationship with my job


6. Tarikh membina ikatan

- 081212


7. Kenangan pahit bersama pasangan anda?

- Macam takde je...


8. Lagu Tema Cinta?

- I don't wanna miss a thing - Aerosmith <-- padahal ni lagi all time Favourite 


9. Apa perubahan yang saya nak tengok pada dia?

- Proper saving for our future 


10. Tag member lain...

Saya nak tag semua blogger yang rajin singgah blog saya ni. Antaranya:





dan lain-lain lagi. 

Monday, December 24, 2012

Honeymoon Road Trip to Phuket #1: Sepanjang perjalan ke Phuket


Berhenti kejap tentang review kahwin. Nak cerita pasal honeymoon pula. Nak buat macamana, teruja sangat nak review kahwin haritu tetapi gambar tak berapa nak elok. Mahu tunggu gambar dari OP dulu. Jadi, mari review pasal honeymoon.

Banyak juga drama nak pilih tempat honeymoon ni. Bali, Semarang, Phuket, Krabi, Koh Samui, Pulau Redang and the list go on. Pergi Matta Fair pun masihtak dapat nak buat keputusan. Masalah utamanya adalah harga tiket flight yang mahal. Jadi setelah banyak blogwalking, berkira-kira tambang tiket flight, harga sewa kereta bagai, kami buat keputusan untuk honeymoon di Phuket dan kami buat keputusan untuk memandu ke sana. Jeng jeng jeng... Kami rasa lebih jimat kalau memandu plus banyak pengalaman dapat.

Pada pagi 12 Disember, kami bertolak ke Phuket melalui Bukit Kayu Hitam. Oopss, pastikan GPS atau map apps dalam telefon ada. Kitorang guna Lumia. Sangat mudah dengan menggunakan Nokia Drive Apps. Tapi kalau takda maps tu pun, boleh je memandu sebab papan tanda utama ditulis dengan bahasa Thailand dan Inggeris. Cuma kena pastikan google awal-awal jalan yang nak dilalui. Kami berpandukan Nokia Drive untuk mencari jalan paling dekat ke Phuket. Sebelum tu juga, pastikan buat insurans kereta dekat border tau. Sebab insurans kereta kita hanya cover Malaysia dan Singapura sahaja.

Laluan kitorang: Sadao-Hatyai-Phatthalung-Trang-Krabi-Phang nga-Phuket
Begitu banyak nama tempat. Alhamdulillah, perjalanan adalah lancar. Kondisi jalan pun baik. In fact, lagi cantik jalan Thailand dari jalan di Malaysia. Highway di Thailand pun tidak dikenakan tol. Cuma harga minyak je lah double dari Malaysia. Selepas 9 jam, sampailah kami di Phuket. Dalam perjalanan sempat juga berhenti di Trang (ada shopping mall robinson di situ, refresh dan beli makanan sedikit) dan Krabi (untuk makan tengah hari). Jadi kalau non-stop, dalam 6-7 jam dah boleh sampai Phuket.

Jom tengok apa yang ada kat jalan Thailand nih...

Relaks je kan, kereta ni bawa getah

Erk, gerai makan pun boleh...

Barang-barang recycle kot. Macam kereta sampah pun ada...

Monyet bergantungan...

Cuba teka, ada berapa biji lori?

Eeiiii.. takutnya, tak jatuh ke guni-guni tu...
Apa aku boleh simpulkan, peraturan jalan raya di sana takdalah seketat Malaysia. Kalau lori lebih muatan macamni kat Malaysia, dah tentu kena saman nih.

Bagaimana pula kondisi jalan di Phuket?

Di waktu malam. Nampakkan jalannya sangat cantik...

Salah satu jalan tepi pantai di Phuket. Jalan tepi pantai nya banyak selekoh dan berbukit bukau. Tetapi jalan ni tak jem, malah lebih dekat kalau nak pergi mana-mana berbanding dengan jalan bandar.
Itu sahaja untuk part 1. Nantikan part 2 ok.

Bagi teaser sikit....

Amboi... teaser taknak kalah. Nak besar jugak.. hahahha
Babai...

Friday, December 21, 2012

Wedding Review #3: Hand Bouquet (HB) dan Kasut

Semua orang pergi Solat Jumaat kan. Tinggal yang gadis-gadis sahaja di ofis. Jadi marilah kita menyambung review.

Pihak butik, ada menyediakan sekali HB dan kasut untuk majlis aku. Tapi, biasalah gatal tangan nak juga DIY. Makanya, ada dua HB. HB dari butik aku guna waktu nikah. HB DIY aku guna untuk sanding.

Untuk kasut pula, kasut nikah aku DIY kasut lama dan kasut sanding guna butik punya. Makanya, kasut sanding yang aku beli kat Time Square tu tak pakai pun. Ada terperuk kat rumah. Ini semua gara-gara warna baju sudah bertukar. Nasib baik murah je kasut beli kat Time Square tu.

HB guna waktu nikah dan kasut guna waktu sanding

HB in action waktu nikah

Ini kasut nikah yang DIY. Kasut  ni, kulit bahagian belakang dah mengelupas. Dah buruk. Tapi kasut ni masih elok. Jadi untuk menyorok keburukan itu, aku pun gunalah gliter untuk cover belakang tu. Inilah hasilnya. Comot sikit, sebab gambar ni di ambil sebaik sahaja selesai men'DIY'. Tak dibersihkan lagi. Nanti aku buat entry DIY kasut ni.

HB sanding in progress. Adik lelaki aku sorang ni eksaited pulak nak buat HB ni. Jadi aku bagi je lah dia buat. Lepas dia siap hias bunga tu, adik perempuan aku hias pulak pemegang bunga tu. Hasilnya, cantik walaupun pemegangnya terpanjang sikit. Bunga yang warna putih kehijauan itu aku beli kat Bunga-Bunga Cinta manakala bunga warna pink ambil dari stok bunga-bunga yang ada kat rumah (bunga recycle lah tu hihihi)

HB in action. Erk... kecik pula gambar...
Maaf gambar kurang memuaskan. Maklumlah photographer amatur. Nanti dah dapat gambar dari OP, kita letak gambar lain pulak :-)

Wedding Review #2: Pelamin Sanding

Selamat pagi semua!!! Akhir-akhir tahun ni, di ofis adalah kurang kerja. Jadi, sangatlah bosan. Lagi-lagi, minggu ni ramai yang pergi kursus. Lagilah sunyi ofis ni tiada kawan untuk bekerja sekali.

Seperti tajuk di atas. Nak lah review pelamin sanding kite nih. Banyak juga kisah pelamin ni.

Dulu, masa kakak aku kahwin, pelamin pasang dalam rumah. Memang muat. Tapi ruang nak ambil gambar adalah terhad sebab ruang tamu rumah kecil. Jadi, aku buat keputusan nak buat pelamin kat luar rumah.

Tapi bila buat luar rumah, ada pulak masalah lain. Antara masalah yang dihadapi:

1) Ketinggian dari lantai ke atap adalah cukup, tapi ada bidang yang panjang sikit menyulitkan dan mengurangkan ketinggian latar belakang pelamin. Jadi solutionnya terpaksa buat dua lapis latar belakang pelamin. Nampakkan, satu latar belakang tinggi. Satu lagi latar belakang rendah.

Full view pelamin

2) Latar belakang yang tinggi tu, rancangannya mahu stapler ke bumbung asbestos. Tapi disebabkan asbestos tak mencengkam kuat stapler, perlahan-lahan kain latar belakang tu terjatuh. Pada hari kejadian, terpaksalah butik cari solusi lain dengan menambah satu lagi rangka di belakang untuk pegang kain latar belakang yang tinggi. Walaupun nampak comot sikit disitu, tapi itu sahaja solusi yang ada. (Tu lah gatai sangat nak buat depan rumah. Orang suh buat bawah khemah takmau)

3) Lampu pelamin pada hari kejadian terpadam. Cari punya cari puncanya, plak yang sambungkan wayar lampu tu dah cair sebab overload. Puncanya lagi, sebab ada orang gatal tangan pasang TV dan meletakkan wayar TV sekali dengna wayar pelamin. Hal ni aku tahu selepas majlis. Aku dah pesan awal-awal tak dibenarkan pasang TV pada haritu. Itulah susahnya kalau ada saudara-mara perasan tuan dalam rumah tu. Nasib baiklah tak terbakar ke meletup ke.

Pelamin dengan lampu  menyala
Set pelamin ni didatangkan dengan set tepung tawar, door arc, bunga tiang 4 biji dan red carpet. All in all, berpuas hati dengan pelamin itu walaupun warna pelamin ditukar pada saat-saat akhir. Aku sengaja ambil kerusi yang panjang sebab senang nak bergambar ramai-ramai. Kalau ambil kerusi satu-satu tu, ruang untuk orang menyelit kat pelamin jadi kurang.

Door arc dan bunga tiang

Cerita pasal pelamin ni, lupa pulakkan nak bagitau ambil dari mana. Pelamin ni aku ambil pakej di Butik Pengantin Dynas Collection. Korang boleh search kat facebook page butik ni. Sorrylah tak dapat bagi link sekarang, sebab FB adalah di block di ofis.

Pada pendapat aku, pelamin-pelamin nya agak tradisional dan tak up to date. Kak Ti (Pemilik Butik) agak lambat up to date dengan design pelamin sekarang. Tapi still cantik. Kalau korang tunjuk contoh design pelamin yang korang nak, insyaAllah dia boleh buatkan. Macam saya, pilih je desing pelamin yang ada.



Thursday, December 20, 2012

Wedding Review#1: Random update of wedding

Alhamdulillah majlis selesai dengan lancar walaupun ada sedikit cacat celanya.

Ingat tak kisah baju pengantin yang tak cantik tu di sini? Selepas macam-macam option dicuba, akhirnya aku sewa baju lain kat butik. Tak sanggup nak pakai baju tu. Satu family kata baju tu tak cantik. Hari ahad nak sanding, hari Khamis baru pilih baju. Tuan butik alter, hari jumaat fitting. Alhamdulillah cantik. Warna baju dari peach-minty green bertukar menjadi warna pink magenta. Dengan itu jugak, warna scallop khemah dan pelamin berubah menjadi warna pink. Untuk hiasan barang hantaran dan doorgift, dah tak boleh dah tukar warna. Makanya wedding aku jadi warna-warni. Tapi cantik jugak apa.

8 Dec, Sabtu
Nikah adalah selepas asar di masjid. Pagi sebelum akad nikah, sempat lagi aku pergi Giant, cari inner tudung untuk pakai waktu akad nikah. Nasib baik lah jumpa yang berkenan di hati.

Waktu ni kena mekap kat kedai, sebab MUA yang aku nak tu, tak boleh datang haritu sebab kerja. Jadi orang lain yang mekapkan. Kak Aya namanya. Dalam pukul 1.30pm aku gerak ke butik untuk mekap.
Mekap ok lah, tapi bila lama-lama mekap dah merekah kat muka. Satu je aku tak suka, Kak Aya buat sanggul tinggi sangat, lepastu dia tarik anak tudung aku sampai belakang, which is aku sangat lah tak berkenan. Nampak muka aku jadi bulat. Tapi malas nak ubah bagai dah, biar je lah.

Siap mekap, balik rumah, panggil semua yang berkenaan bergerak ke masjid. Lepas solat asar, akad nikah dijalankan. Dengan sekali lafaz, sah aku bertukar status. Lighting kat masjid ni tak berapa cantik. Malap je, tangkap gambar pun tak berapa cantik. Plus, adik aku lupa nak cas bateri kamera. Makanya, takda gambar nikah dalam kamera aku. Nangis lagi.

Selesai majlis, semua bergerak untuk jamuan ramuan dan bersurai...

9 Dec, Ahad
Pagi-pagi sebelum pukul 7 dah pergi pasar nak ambil santan yang sudah di tempah. Santan ni nak bagi kat surau, sebab diorang yang masak lauk kenduri kitorang. Alang-alang di pasar, belilah sekali benda-benda untuk masak lauk pengantin.

Si pengantin ni, pukul 11 lebih baru nak mandi. Padahal MUA sampai dalam pukul 12. Amy (MUA) ni, dulu mekapkan kakak aku masa kahwin dulu. mekapnya adalah marvelous. Dan aku suka mekapnya. Majlis harini berjalan dengan lancar.

Ada juga insiden yang tak diingini seperti satu tray cawan pecah, lampu pelamin tak menyala gara-gara ada orang gatal tangan tukar suis pasang TV. Emm, lain-lain tak ingat.

Next, aku akan review satu-satu k. Official photo akan dapat sebulan ke dua bulan akan datang. Maklumlah, musim kenduri kahwin, OP busy shoot gambar kahwin je...

Babai

Wednesday, December 19, 2012

Suami dan Isteri


Maaf tak sempat-sempat nak update. Selepas 3 minggu, baru berjaya buka laptop. Sekarang tengah sibuk nak pindah rumah. Settel semua, saya start review ok...

Tuesday, December 11, 2012

Rindu Kamu orang semua!!!

Serius, rindu dekat kawan-kawan blog. Sejak  mula cuti, tak sempat langsung nak jenguk blog.

Alhamdulillah, majlis sudah selesai dan berjalan dengan lancar. Semua review akan dibuat selepas saya balik daripada honeymoon ye.
Owh tak lupa terima kasih banyak-banyak kepada kawan blogger yang datang, Sya. Walaupun tak sempat bergambar dan terima kasih untuk hadiah yang diberi. Saya tak pasti, lagi seorang blogger  Diyana, datang atau tidak, sebab dapat sampul tulis nama Diana.

Apa-apa pun terima kasih kepada semua kerana mendoakan majlis saya berjalan dengan lancar.

Tunggu  ye, review dari saya.....


Tuesday, December 4, 2012

Wedding Preparation#34:1st stage inai

Wedding Preparation#33: Aktiviti 5 hari sebelum.

5 hari sebelum, 3 Dec 2012

1. Hantar tunang naik tren
2. hantar mak pergi kerja
3. Lepak di rumah tunggu pelamin sampai
4. Tak sampai sampai jugak, sambil tu, basuh kain, jemur kain, lipat kain, masak makan tengahari
5. Pelamin tak sampai sampai gak. Bosan. Import pekerja, untuk siapkan doorgift
6. Dah siap, bosan. Pakai inai pulak.
7. Pelamin tak sampai jugak
8. pukul 6.30, baru tuan butik ada. pegi butik fitting baju.
9. bawa balik baju, mak, ayah, adik-adik komen baju sangat buruk.
10. pegi pekan, cari baju lain. tapi last last tak jadi beli baru.

itu aktiviti 5 hari sebelum. semua rancangan haritu tergendala gara-gara tunggu pelamin dan gara-gara tunggu butik buka. pukul 6.30 ptg baru butik buka. Sebab dari pagi diorang pergi buka pelamin di 6 kawasan berbeza. Kesal butik tak gitau awal awal. kalau tak, dah berjaya selesaikan aktiviti haritu.

Perasaan bercampur-baur, baju sangat buruk. Kalau nak fitting pun, butik cuti selasa dan rabu. baju kot lelaki pun tak siap lagi. Pasrah je lah. Malas nak ambil tahu dah pasal baju tu....

Thursday, November 29, 2012

Wedding Inspiration: Make up yang sweet

Nak make up camni boleh? Bentuk muka dah macam aku tapi tambah tembam di pipi dan dagu sikit. Hihihi

Jemputan Walimah

Walau apa halangan yang mendatang. Kahwin tetap kahwin...




Dengan ini, aku ingin menjemput kawan-kawan blogger untuk menghadiri majlis perkahwinan ku. 

Due to privacy issue, sudilah kiranya sesiapa yang ingin menghadiri ke majlis ku meninggalkan alamat (untuk kad hardcopy) atau  email address (untuk kad softcopy) dengan menghantar email ke ganthene@gmail.com .

Terima kasih...

p/s: Konon takut kad tak cukup, tapi cukup rupanya.. Lai lai lai!!!! sapa mahu datang....

Wedding Preparation#32: Baju Nikah dan Baju Sanding

Sorry takda gambar.

Aku dah berkesempatan fitting baju nikah dan baju sanding.

Baju nikah adalah superb. Sangat cantik dan aku suka sangat-sangat

TAPI.....

Baju sanding adalah sangat buruk.
Aku menangis semalam mengenangkan baju itu.
Rasa taknak pakai baju tu.

Entah dimana silapnya.
Adakah sebab design itu menampakkan sangat buruk aku memakainya.
Masa pakai baju tu , berpeluh-peluh aku. Padahal material kain nikah dan sanding adalah sama.
Mula aku persoalkan betulke baju ni dia jahit saiz aku.
Pinggang adalah sangat longgar dan lengan baju adalah sangat menggeleber.
Macam pakai kostume pulak rasa.
Sedih sangat.

Jadi option aku sekarang:
1) Alter baju tersebut bagi cantik
2) Kalau sudah alter tapi tak cantik jugak, cari baju lain.

Dah cari baju lain, kemungkinan untuk warna tema menjadi warna warni adalah sangat besar. Tak kisahlah.
Disebabkan ini, banyak kerja yang tergendala. Mencikk!!!!!

Monday, November 26, 2012

a little bit here a little bit there

Hari minggu yang penat. Weekend haritu gi Muar, Johor ke kenduri kawan baik aku waktu sekolah dulu. Berseri seri kawan aku ni. Cantik sangat. Gambar? Seperti biasa tak dapat nak upload. Sebab pakai mobile phone jerrr.. later kalau rajin aku upload.

Sedikit update tentang persiapan. Isu khemah tak selesai lagi.Tapi sudah nampak jalan penyelesaiannya. Kena tunggu kata putus ayah dululah macamana.

Baju sudah siap. Tapi dari gambar yang di MMS oleh kakak butik, baju sanding adalah sangat buruk. tak tau nak fix camne. Kena fitting dulu baru tahu. Tapi baju nikah adalah sangat marvelous. Ini yang aku risau sangat kalau baju siap lambat. Nak fitting dan alter lagi. Sedih sangat.

Tudung untuk nikah dan sanding sudah beli. plan nikah tak nak pakai viel. Sanding insyallah pakai kalau baju sudah alter lain. Kalau baju dah alter tapi tak cantik gak.... nak pakai baju lain je... huhuhuhu...

itu je lah update yang tak seberapa.....

mood bekerja sudah ke laut...

Thursday, November 22, 2012

Bride's hand bouquet

Nak ni......

Wedding Preparation 31: Lokasi Majlis Perkahwinan

Semalam emak aku telefon. Dah selamat dah mesyuarat untuk rewang majlis aku nanti kat surau. Masa mesyuarat tu, dapat tau ada jiran baris sama dengan rumah aku buat kenduri kahwin jugak.

Sepatutnya kenduri aku kompem dekat rumah aku. Tapi disebabkan hal itu, kitorang terpaksa ubah lokasi majlis ke padang taman tu... Sedihnyaaa!!!!!!!! Kalau wat kat rumah, kompem khemah bertemu khemah. Tetamu yang datang pun jadi keliru.

 Kalau tau jadi camni, baik buat kat dewan je. huhhuhuhu...

Antara sebab aku taknak buat kat padang tu adalah:

1. Padang tu jauh. Kalau berjalan berpeluh jugaklah ketiak. Mekap aku pun boleh cair nanti nak berjalan.

2. Aku taknak pelamin bawah khemah. Aku nak pelamin kat rumah. Pelamin bawah khemah adalah panas. Plus malu nak posing tangkap gambar nanti.

3. Dari rumah siapa nak pinjam dan tarik tenaga elektrik? Takkan nak guna generator yang bising tu.  Plus wayar kena tarik panjang dan melintasi jalan tar.

4. Kalau hujan. abislah lecak... nanti kasut kotor. Tetamu nak makan pun tak selesa. Grrrrrrrrr

5. Siapa nak jaga rumah? Adakah waktu majlis nanti rumah perlu dikunci? Sedara mara yang datang pulak nak lepak mana? Tak boleh ambil risiko sedara mara duk rumah tu. Kang diorang melilau lilau. Camne?

 Dalam fikiran aku sekarang:

1. Tak payahlah buat pelamin. Makan beradap jelah. Tapi mak aku nak juga ada pelamin.

2. Blurrrrr..... taktau apa nak buat... :-(

Wednesday, November 21, 2012

Ketakutan itu

Setelah lama bebas...
Ketakutan itu datang kembali...

Kisah lama berputar kembali...
Wajah-wajah durjana berlegar difikiran...

Ketakutan itu mencemar rasa bebas...
Mencemar rasa bahagia...

Semalam...

Ketakutan itu mengejutkan kami...
Dia stress...
Aku pula cuba bertenang...

Wajah durjana satu...
Apa lagi kau mahu...
Semua sengketa sudah selesai...
Tapi kau sangaja buat kacau...

Wajah durjana dua...
Berambus kau...
Hidup tidak melambangkan taraf...
Akibatnya, hidup porak peranda...

Salah kah aku tak memaafkan wajah durjana?
Perlukah aku memaafkan wajah durjana?
Wajah durjana yang menghancurkan hidup aku...
Wajah durjana yang mementingkan diri sendiri...

Jika aku memaafkan....
Hal lain tetap sama...
Hutang perlu diselesaikan...

Tiga minggu lagi...
Takkan aku biar kau  merosak segala rancangan...

Ketakutan itu...
Sila hilang dari hidupku...

Tuesday, November 20, 2012

Wedding Preparation #30: Hiasan hantaran lagi...

No, not that i want to ignore this blog. I'm kind of ignoring this wedding.
I'm hibernating because the mood of preparing for the wedding is off.
But hey, i'm back on track..
Less then 3 week s to wedding day.
Last Saturday my tailor (owner of bridal boutique) on her way cutting my  solemnization and reception cloths. Lets hope i can fitting it by this week.
As for now... teaser skit...

Monday, November 12, 2012

Inspirasi Perkahwinan: Viel dan Baju Tunang Anne Ngasri

Pemilihan warna Anne Ngasri untuk majlis pertunangannya sangat elegant dan seksi. Sesuai untuk majis resepsi perkahwinan.

Baju dan veil warna emerald green with lace+bead warna emas. Elegant sangat.

Suka lace and bead detail veil Anne Ngasri

Kalau orang biasa pakai macamni masa tunang, melampau sangat rasa. Sesuai untuk kahwin ok lah..

p/s: Gambar di'google'

Apabila mycard hilang

Sedih dan takde mood. Mykad aku hilang. Hari Sabtu haritu nak g jogging. Jadi nak bawa mykad je lah pergi jogging. Selongkar dompet, aik mana mykad aku ni. Tak jumpa...

Selongkar pulak bag galas. Tak jumpa jugak!!!

Selongkar pulak almari, laci fail-fail, tag kerja, dapur, ruang tamu, bilik tidur, kat poket-poket seluar dan baju. Tak jumpa jugak!!!

Selongkar pulak kereta. Tak jumpa jugak!!!

Selongkar pulak ofis <--- Sanggup pergi ofis hari Sabtu tu sebab nakcariMykad. Tak jumpajugak!!!

Telefon adik suruh cek kat rumah di Ipoh. Tak jumpa jugak!!!

Alamak... camana nak kahwin ni. Badmood dah rasa.

Makanya saat ini dan ketika ini aku berada di JPN, UTC Pudu Sentral a.k.a Puduraya. Dari pukul 1  nombor masih tak dipanggil. Siap dah makan tengahari dah. Nasib tunang dah telepon JPN. Mykad yang hilang boleh siap dalam 24 jam. Kita tunggu la camne.

On the other hand, UTC ni buka 24 7. Means, tiap tiap hari buka sampai pukul 10 malam. Dan wow.. Transformasi puduraya ini adalah sangat wow. Ini adalah kaliertama aku jejakkan kaki di sini selepas di renovate. Maklumlah, dulu balik kamping ulang-alik naik bas.

Lets hope semuanya berjalan lancar k...

Sunday, November 11, 2012

Inspirasi Baju Kahwin: Irna La Perle

Tengah berblog walking, terjumpa baju yang sangat cantik dan sangat sesuai di jadikan baju pengantin muslimah. Rekaannya sangat stunning. Jom tengok sikit gambarnya...




This is my favorite. Sangat cantik...







Cantik tak? Cantik tak? Stunning kan. Nama designernya ialah Irna Mutiara. Nama brandnya ialah Irna la perle. Tak pernah dengar pulak brand ni kat Malaysia. Brand ni adalah dari Jakarta, Indonesia. Kalau sesiapa berjalan-jalan di Jakarta atau Bandung, boleh singgah ke butiknya.

Untuk mengetahui lebih tentang brand ini. Sila klik sini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...